dimarts, 12 de març del 2013

SELECCIÓ NATURAL

La selecció natural és el procés que dirigeix l'evolució de les espècies, d'acord amb el darwinisme, que és la teoria evolucionista acceptada actualment.
La selecció natural és el procés gradual no aleatori pel qual els patrons biològics esdevenen o bé més o bé menys comuns dins una població com a funció de la reproducció diferencial dels seus progenitors. Charles Darwin va popularitzar aquest terme amb un intent de comparar-lo amb la selecció artificial, o cria selectiva.

Segons Charles Darwin en qualsevol població els individus són diferents entre ells.
Els individus d'una població tenen caràcters que són heretables a la descendència. Així doncs, és sobre aquest conjunt de caràcters que opera la selecció natural. Els individus més ben adaptats al seu ambient tindran major descendència ja que s'hi adaptaran millor i per tant amb aquell caràcter tendirà a fer-se més freqüent a cada generació.
Les variacions existeixen en totes les poblacions d'organismes. En part això ocorre per les mutacions a l'atzar que causen canvis en el genoma d'un individu i aquestes mutacions poden passar a la descendència. Al llarg de la vida dels organismes, els seus genomes interactuen amb els ambients per causar variacions en les seves característiques. Els individus amb certes variants de la característica poden sobreviure i reproduir-se més que no pas els individus amb altres variants. Per tant la població evoluciona. Els factors que afecten l'èxit reproductiu també són importants, un tema que Charles Darwin desenvolupà en les seves idees de la selecció sexual, per exemple.
La selecció natural actua sobre el fenotip, o les característiques observables d'un organisme, però la base genètica (heretable) de qualsevol fenotip que dóna un avantatge reproductiu esdevindrà comuna en una població. Amb el temps aquest procés pot donar com resultat poblacions que s'especialitzin en un nínxol ecològic particular i fianlment pot originar l'emergència de noves espècies.
En la selecció natural el medi ambient fa de cedàs a través del qual només certes variacions poden passar.
Per tant, els individus, polacions o organitzacions també han d’interactuar amb l’ambient per poder evolucionar i sobreviure, sinó es poden veure abocats a l’extinció.

Eduard Viñas

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.